Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme selaimen päivittämistä uudempaan versioon.

"Pastoral Symphony", ©Jonathon Earl Bowser"Pastoral Symphony", ©Jonathon Earl Bowser

Iris - kreikkalainen sateenkaaren jumalatar

Iris oli viestinviejä Tartaroksen manalan ja Olympoksen välillä. Jos jumalten välille syntyi riitaa tai joku jumalista valehteli, Zeus lähetti nopeajalkaisen Iriksen hakemaan vettä pelottavan Styks-jumalattaren joesta. Jumalat joutuivat vannomaan tuon veden nimiin, ja jos joku erehtyi vannomaan väärän valan, hän vajosi vuodeksi koomaan ja joutui herättyään olemaan yhdeksän vuotta ilman jumalallisia oikeuksiaan ja toisten jumalien halveksima. 

Iris oli Thaumas-titaanin ja nymfi Elektran tytär, ja hänet tunnetaan myös sateenkaaren jumalattarena. Hänen uskottiin tulevan maan päälle sateenkaarta pitkin. 

Iris oli myös vastuussa sielun ja ruumiin erottamisesta kuoleman hetkellä. Koska sielu irtoaa ruumiista silmän kautta, annettiin silmän värikalvolle nimi iiris.

Iris puhuu sinulle totuuden merkityksestä. Hän muistuttaa, että pelko kertoa totuus on aina suurempi kuin kertomisen seuraukset. Hän pyytää sinua olemaan rehellinen myös omista tunteistasi, jotta et johdattaisi herkkää sydäntä kaipaamaan rakkautta sieltä, mistä se ei saa vastakaikua. Iris iloitsee myös aidon tunteen synnyttämistä kyyneleistä, koska niillä on puhdistava voima. ”Jos silmissä ei olisi koskaan kyyneleitä, sielu ei saisi milloinkaan nähdä sateenkaarta.”